Project 1: Ruimte missie aarde
bij dit project kregen we de opdracht om een voertuig te ontwikkelen dat op een onbegaanbaar gebied ergens onderzoek naar gaar doen.
https://arctic-explores-ruimtemissie-aarde.webnode.nl

Sprint 1: Onderzoek
In deze eerste sprint gaan we onderzoeken hoe ruimtevaart en satellieten een rol kunnen spelen in de situatie die we hebben gekozen. Dit onderzoek is belangrijk, omdat het ons helpt om ideeën te bedenken voor het ontwerp en de functies van ons onderzoeksvoertuig. Door te kijken naar technieken en materialen die in de ruimtevaart worden gebruikt, kunnen we inspiratie opdoen en beter begrijpen hoe we ons voertuig effectief kunnen maken voor het doel dat we voor ogen hebben.
We gaan verschillende oplossingen onderzoeken, waarbij we letten op dingen zoals de functies die ons voertuig moet hebben, welke materialen handig zijn om te gebruiken, en hoe we het beste ontwerp kunnen kiezen. Dit onderzoek geeft ons de informatie die we nodig hebben om in de volgende stappen goede keuzes te maken voor ons voertuig.
Sprint 2: Ontwerpen
In deze sprint gaan we aan de slag met het verder ontwikkelen en testen van ons onderzoeks voertuig. Na het onderzoek in Sprint 1, waarin we hebben gekeken naar geschikte technieken en materialen, focussen we nu op het uitwerken van onze ideeën door middel van schetsen en proefmodellen. Zo kunnen we testen of onze ontwerpkeuzes praktisch werken en verbeteren waar nodig.
Het doel is om ons ontwerp stap voor stap te optimaliseren door verschillende aspecten te testen. We gaan kijken of de gekozen materialen stevig en geschikt zijn en of de sensor die we in ons ontwerp willen gebruiken goed functioneert. Deze sensor kan bijvoorbeeld meten hoe ver iets is, hoeveel licht er is, of een beweging detecteren. Daarnaast combineren we minimaal twee verschillende materialen om ervoor te zorgen dat ons voertuig stevig is en geschikt voor de omstandigheden waarin het gaat werken.
Sprint 3: Ontwikelen
In sprint 3 hebben we ons gericht op het afronden en testen van de Arctic Snowcruiser, ons onderzoeksvoertuig voor de poolgebieden. Tijdens deze fase hebben we belangrijke functionaliteiten zoals de boor en sensoren volledig operationeel gemaakt. De sensoren verzamelen gegevens over ijsdikte, bodemstructuren en temperaturen, terwijl de boor monsters kan nemen van ijs en gesteente voor verder wetenschappelijk onderzoek.
Daarnaast hebben we gewerkt aan het verbeteren van het ontwerp om te zorgen dat het voertuig bestand is tegen extreme omstandigheden, zoals temperaturen tot -60°C en windstoten van 300 km/u. Brede rupsbanden bieden uitstekende grip in sneeuw en op glad ijs, terwijl koudebestendige materialen zoals koolstofvezel en gehard staal zorgen voor betrouwbaarheid.
Het prototype is aangepast om volledig bestuurbaar te zijn via satellietcommunicatie, waardoor realtime data-overdracht en navigatie in afgelegen gebieden mogelijk is. Ook hebben we duurzame oplossingen toegepast, zoals een modulaire constructie en het gebruik van recyclebare materialen.
Sprint 3 sloot af met het testen van het voertuig en het opstellen van een presentatie waarin we ons proces en de prestaties van de Arctic Snowcruiser toelichten. Hiermee zijn we klaar voor de volgende stappen in het project!